Åke Blomdahl – vem är jag?

Åke Blomdahl – Vem är jag?

Konstnär – kanske.

Jag har haft en lång period när jag gjort andra saker än konst. Det är länge sedan jag hade en traditionell utställning. Jag har utbildning vid Kungliga Konsthögskolan (”Mejan” 1977-82). Jag har var verksam ett tiotal år på 80-90-talet. Motivationen och inkomsterna sviktade i början 90-talet och jag ägnade mig åt andra saker, bl.a. programmering av dataspel för barn och websidor. Efter ett längre uppehåll målar jag nu igen. Jag har tagit upp tråden precis där jag lämnade den. Jag jobbar i en nordisk tradition av realistiskt landskapsmåleri, med ett inslag av symbolism.

Aktivism

Jag hade lite svårt att anpassa mig i skolan och till de traditionellt utstakade vägarna. Jag föredrog att gå i skogen och lyssna till fåglarna. Jag funderade mycket över om vår civilisation egentligen är så lyckad. Min grundkänsla är att människosläktet blivit monstruöst dominerande över alla andra livsformer. Det har inte hindrat att jag också samtidigt på många sätt känner att det västerländska kulturarvet är en omistlig del av den jag blivit.

Jag har alltså alltid varit intresserad av samhällsfrågor och kan inte låta bli att uttrycka mina åsikter. Jag är ett barn av ”proggen” och min konst har definitivt en politisk dimension. Miljöfrågor och naturvård intresserar mig särskilt mycket. Det innebär att jag gärna ser samhälle och ekonomi i ett ekologiskt perspektiv. Nationalekonomi är för mig fysisk resurshushållning och befolkningsfrågor.

Försörjningen

Varken konsten eller tänkandet har varit mitt levebröd. Jag har istället arbetat med programmering och på senare år har jag mest arbetat med funktionshindrade på en daglig verksamhet.

Mest av allt har jag min hustru Margareta att tacka för att jag kunnat förbli fri och okuvad i tanke. Utan tvingande lojaliteter har jag haft privilegiet att kunna följa mina intressens och åsikters naturliga utveckling.

En reaktion på ”Åke Blomdahl – vem är jag?”

  1. Kommer in på hörcentralen i Härnösand ffg o häpnar över den fantastiska konsten! Vilka målningar som hänger där, som du gjort! Jag bara älskar dom.
    Var tvungen att ta reda på vem du är o nu vet jag. Tack för att jag fick se dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.