Schackspelare

Schackspelare, 2019, olja på duk, 80 x 80 cm

Spelarna är Karl XII (vit) och Sabbatai Zevi (svart). Den hebreiska texten ska översättas ” Sabbatai Zevi, judarnas konung, Messias”.

Bakgrund: Efter det katastrofala slaget vi Poltava flydde resterna av den svenska armén till Turkiet. De slog sig ner i staden Bender som ligger i Transnistrien i nuvarande Moldavien. Det var ett område där också en stor mängd judar levde. Några årtionden tidigare hade en judisk sekt bildats kring en föregiven messias, Sabbetai Zevi. Sabbetai kunde under flera år färdas omkring och predika i Osmanska riket. Till slut gick han dock för långt när han av Sultanen krävde att få bli kung över Palestina, som då var en del av Osmanska riket. Sabbetai ställdes inför valet om halshuggning eller konvertering till islam. Han valde det senare. I hans efterföljd var det många andra judar som konverterade till islam för att skydda sig från förföljelse. I själva verket fortsatte de i hemlighet sina judiska gudstjänster och traditioner.

Sabbetai Zevi fick senare en efterföljare, Jacob Frank, som nobelpristagaren (2019) Olga Tokarczuk skrivit en biografi i romanform om. Läsningen av den har också varit inspirationskälla.

Karl XII kan inte ha träffat vare sig Sabbetai eller Jacob Frank. Sabbetai hade redan dött och Jacob Frank var inte född, men han kan mycket väl ha träffat anhängare till Sabbetai Zevi. Lite konstnärlig frihet får man ta sig.

Sabbetai Zevi och Jacob Frank har anklagats för att vara företrädare för en teologi som bygger på frälsning genom synd. De hängav sig åt att ”synda” bland annat genom att överträda judiska förhållningregler (Talmud) och ägna sig åt sexuella excesser. Tanken var att man måste först måste vara en syndare i behov av frälsning för att återlösningen skulle kunna bli så mycket härligare. Sabbatisterna var ”anti-Talmud” men hyllade Kabbala och Zohar. Somliga anser att Sabbatismen haft stort inflytande över Adam Weishaupt, grundare av Illuminatisekten inom Frimurarorden. Dessa läror sägs har levt vidare in i vår tid under namn som marxism, sionism, teosofi, satanism mm. Många ökända historiska ledare och många av världens idag ekonomiskt mäktigaste ”filantroper” anklagas för att vara frimurare och anhängare av en sådan tvärt-om-religion.

Sabbetais adjutant i målningen fick bli Jacob Rothschild (1936-). Karls adjutant kanske också är en nu levande person.

Övrigt: Tavlan visades första gången vid Alternativa Mediemässan i september 2020 och senare vid Bok- och Mediemässan i augusti 2022

Tekniskt: Undermålning i tempera och putridovitt (tempera+olja). Slutmålning i oljefärger. Slutfernissad 19/8 2022 med damarharts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.