Ställningstagande

Ställningstagande

Mot ”låt gå”-kapitalismen — Jag tror inte för en sekund att marknaden som någon ”osynlig hand” leder ekonomi till det bästa. Jag är en svuren motståndare till globalism, liberalism, utilitarism och frihandel med varor, kapital och människor.

Grön omställning — Mänskligheten står inför en formidabel utmaning som måste lösas under det närmaste århundradet. Viktiga naturresurser håller på att ta slut, fiske och jordbruk sviktar, samtidigt är vi fler än någonsin och fler än någonsin kräver ”rättvisa” dvs de kräver och tar sig rätten att kopiera de rikaste ländernas ohållbara materiella livsstilar. Att vända den skutan är en uppgift för gudar – men den måste lösas av oss dödliga.

Nationalism — Jag tror på fria starka nationalstater som med demokratiska medel styr och reglerar. Vi har bara vaga föreställningar om hur ett hållbar kultur ska vara. Inte minst därför ska vi välkomna att det finns olika kulturer och olika sätt att försöka lösa gåtan. Då måste vi också respektera att fria nationalstater får reglera sin handel och kommunikation med omvärlden. Inte minst måste vi respektera olika folk och nationers vilja att värna sina egna territorier och sin egen kulturella utveckling.

Livsåskådning — mänskligheten behöver en omvändelse av närmast religiös art. Olyckligtvis verkar inte någon av de gamla religioner vara rustade att möta vår tids stora frågor. Jag har studerat och mediterat och verkligen försökt att ge flera riktningar en ärlig chans, men det har alltid slutat med att jag förnuftsmässigt är ateist. Det har tagit flera tiotal år att smälta, men och jag har gradvis återfunnit en förmåga att emellanåt hänföras av tillvarons storhet, och utan behov att pressa in upplevelsen i en dogm.

Det är definitivt en orsak till att jag återupptagit konsten. Det som inte kan sägas kan kanske visas?

Den som vill fördjupa sig och diskutera med mig är välkommen till min blogg, Jordfly.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.