Sommarsalong 2022

i Galleri Stenhallen, Borgholm 28/7 – 10/8

Mina deltagande verk

Under pilträdet, olja på duk, 2022, 94×85 cm

Under pilträdet

Jag påbörjade målningen en vacker försommardag i trädgården vid mitt hus i Norduppland. Det var i början av juni. Grundmotivet är roten och buketten av stammar hos det största av några förvuxna pilträd. Idén är ”biologisk mångfald” och årstid. De blåvioletta blommorna runt trädet är midsommarblomster, den blå till vänster ska vara akleja. Det finns smörblommor, getrams, ormbär mm. Hunden, vår japanska spets Lemma, har hittat en kopparödla. Koltrasten en daggmask. Det finns insekter, aurorafjäril, påfågelöga, amiral och skalbaggar. I verkligheten finns förstås väldigt mycket mer, men det ska ändå ge en känsla av livets mångfald, tänker jag.

Målningen slutfördes på Öland i juli för att kunna visas vid Sommarsalongen i Stenhallen.

Oljemålning: Ekorrar
Ekorrar, olja på duk, 2011, 70×113 cm

Ekorrar

Här ville jag skildra skogen som en rymd där man inte ser botten och där det är långt till himlen. I denna rymd lever ekorrar och insekter ungefär som pelagiska fiskar gör i en djup sjö.
I en norrländsk gärna fjällnära naturskog kan det bli mycket snö som tynger och knäcker granarnas längre grenar. Träden kan bli smala som piprensare. Att det är en gammal naturlig skog ser man av skägglavar, döda träd och inslag av lövträd.

Ek med spillkråkor, olja på duk, 2014-17, 93×98 cm

Ek med spillkråkor

Den här målningen började som en friluftsstudie av en ekstam i en ädellövskog nära Bagarmossen. Det var i början av juni och det är fläderblommor i förgrunden.
Spillkråkorna kom till några år senare.

Hunden vid havet, olja på duk, 2022, 89×50 cm

Hunden vid havet

Målad i januari-februari. Hunden Lemma och jag var ner till havet vid Nedra Sandby (strax söder om Bredsättra och Sikehamn/Kapelludden). I den grunda viken övervintrade en flock salskrakar som kan urskiljas i bilden. Man ser också svanar, vigg, knipor och skrattmås.

Kanske ser man referensen till Caspar David Friedrichs ”Munken vid havet” eller Tove Janssons sagor om muminpappan i ”Hattifnattarnas hemlighet” och ”Pappan och havet”?

Sommarafton med vildmorotsblommor (lokal galaxhop), olja på duk, 2016, 80×50 cm

Sommarafton med vildmorotsblommor (lokal galaxhop)

På torra oslagna öländska ängar blommar i juli vildmorot i enorma mängder. Det är en flockblommig växt där småblommorna sitter i upprepad spiralform. Spiralerna löper åtta åt ena hålet och fem åt andra. Människor har sedan antiken förundrats över att naturen ofta uppvisar talförhållanden enligt den s.k. fibonacciserien
(1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21… dvs N(i+1) = N(i) + N(i-1) ).
I skymningen liksom glöder blommornas flata spiralformer och det påminner inte så lite om ett astronomiskt fotografi av en avlägsen galaxhop. Vår egen Vintergatan är del av en lokal galaxhop som ingår i Virgosuperhopen. Sedd från en stjärna i utkanten av galaxen NGC7582, skulle vår lokala galaxhop påminna starkt om denna svaga nattglöd från en äng på östra Öland. Därav undertiteln.

Svampplockerskan, olja på duk, 2016, 40×40 cm

Svampplockerskan

Detta är en skiss till en större målning med samma titel. Kvinnan är kanske en av våra gamla släktingar. Skogen är gammal, mörk och rik på hemligheter och svamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.